Fransk Potatissallad

För 6 personer

Ingredienser:

1 kilo kokt potatis, 1 rödlök, 0,5 dl kruspersilja, 2 msk kapris, 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar, 2 msk dijonsenap, 1,5 msk rödvinsvinäger, 0,5 dl rapsolja, 0,5 dl olivolja, 1 krm salt, 0,5 krm svartpeppar.

  1. 1. Skala och skär potatisen i 1/2-cm-tjocka skivor. Skala och skiva löken tunt. Varva potatis, lök, persilja, kapris, salt och peppar i en skål.
  2. 2. Dressing: Blanda senap och vinäger i en skål. Vispa ner oljan droppvis. Krydda med salt och peppar. Häll dressingen över salladen och blanda väl.
  3. 3. Täck med plastfolie och låt stå i kylen ca 2 timmar.
  4. Fransk dressing
  5. 2 msk dijonsenap 1,5 msk rödvinsvinäger 0,5 dl rapsolja 0,5 dl olivolja 1 krm salt 0,5 krm svartpeppar  

Bon appetit!

Ja, Men Hej! Alla grill-glada svenskar! Ja, jag fick ett mejl för ett tag sedan av en desperat kvinna!

"Åh, Niclas! tack för att du finns!"

"Ja, man tackar och bockar lite lätt för dom fina orden!"

"Jo, min tråkiga man köper bara färdiga grillsåser, vad ska jag göra? Ska jag skilja mig från denna träbock till man!"

"Ja, du Anna-Stina! Detta är ju en fråga som återkommer till mig varje sommar! Hur familjer splittras där ute vid grillen!" Nej, men vi gör så här!"

Nickes Lilla Marinad-skola!

Goda marinader du lätt gör själv



Rökig karibisk grillsås

1 lök
1 krm muskot
2 mskolivolja av fin kvalitet
1 dl vatten
3 msk Balsam Di Modena lagrad ca 8 år
1 tsk kryddpeppar
3 tsk rökt paprikapulver
1 brk färdig tomatsås
3 msk farinsocker
1 tsk Fleur de sel Esplette 

Skala och hacka löken. Fräs lök, muskot, kryddpeppar och rökt paprikapulver i olivoljan ca 3 min. Tillsätt farinsocker, vatten, tomatsås, balsamvinäger och salt. Koka ihop under lock ca 15 minuter. Ta av locket och låt småputtra ytterligare ca 5 minuter. Tappa upp på flaska eller burk och ställ i kylskåp. Den håller minst 1 vecka!

Het BBQ sauce

1 lök, finhackad
125 ml vatten
250 ml tomatsås
200 ml Mango Chutney
2 msk vitvinsvinäger
olivolja till stekning
1 st vitlök, krossad
1 brk krossade tomater, 400 g
125 ml Worecestersås
6 msk farinsocker
1 tsk Habanerosås (eller annan het sås)

Smält lök och vitlök i en kastrull med olivolja på medelvärme tills de är mjuka och ej tagit färg. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om ordentligt så allt blandas väl. Sänk värmen och låt sjuda 30-40 min. Servera till grillade hamburgare eller stekt/grillat kött. Önskar du rökig smak på såsen tillsätter du bara rökt paprikapulver.


Niclas...Vad blir det i kväll?

Tackar för frågan. Jo i kväll så ska jag visa er hur man lagar Kamben.


Oh, Nej Niclas, det vill vi nog inte äta!


Ja, men herregud mina älskade vänner. Om jag säger att vi ska laga revbensspjäll, då!


Ja, Herre Jesus vår skapare, att vi vill vara med då! Ett litet nytt recept menar du?


Ja, men mina små outbildade vänner. Kamben, Ja, det är ju revbensspjäll, innan de är tillagade.

Jaså? Är det?


Ja, men såklart att det är!

Nu mina små sötnosar så är detta väldigt enkelt att laga, men så himmelskt gott att äta! Ja, jag ser inte att någon av er därhemma ska kunna misslyckas med detta!

Ja, ni har då ungefär ett kilo kamben. Nu ska ni inte köpa kamben som är smala. Nej. Utan köp de feta och stora kambenen. För det är nämligen i det feta delarna och mellan benen som sedan smaken kommer. Ja, det smälter ihop med marinaden i ugnen.

Nu tar du fram din stora kockkniv och delar dessa på hälften. Ja, använd nu en plastskärbräda. Detta är ju rått kött, mina vänner. Så man använder inte samma skärbräda som man tillagar sallad på.

Dela nu dessa kamben i två delar och stoppa ned dom i en påse. 

Ta sen fram en stor kopp. 

3 dl matolja

2 vitlöksklyftor, pressade.

En halv dl balsamvinäger

Lite ingefära.

Peppar

Ja, lite honung om ni har. 

Ja, brukar att ringla ner lite grillsås också. Faktiskt jättegott. Köp den grillsåsen av Santa Maria med vitlök. Ja, en rejäl skvätt av den ska det vara. Annars om du är lite lat, och inte orkar att blanda din egen marinad just idag. Ja, då tar du bara två påsar färdig grillmarinad och häller i påsen. Det finns att köpa i vilken affär som helst. Annars så blandar ni då alla dessa ingredienser i koppen och häller ner såsen över de råa kambenen i påsen.

Ja, nu ligger alltså era kamben i en, eller två påsar, beroende hur mycket ni har!.

Ja, ofta när man har styckat upp kambenen, så blir det faktiskt två påsar.


Ja, sedan så knyter ni om i toppen. Efter det så liksom ni masserar påsen med båda händerna tills alla kamben är täckta av marinaden. 

Nu, var du himla jätteduktig! Och sen tar du påsen och lägger den på ett fat och stoppar in i kylen. 

Nu ska påsen med kambenen stå i minst tre timmar i kylen. Ibland, så skakar du påsen lite lätt så att marinaden täcker hela köttet.

Ja, vad behöver ni sen då! Självklart en ugnsfast form.

En ugn

Ett gott humör och Lite skön matglädje. Ja, sen så kör vi!

Ja, nu kommer det lätta. Nu tar ni ut kambenen ifrån kylskåpet. Låt de stå minst en timme på diskbänken. Ja, för köttet ska inte vara kylskåpskallt. Sätt nu ugnen på 175 grader. Gallret ska vara en fas under mitten. När nu ugnen har blivit varm och du har lagt upp de marinerade kambenen i den ugnsfasta formen, så ställer du in de i ugnen. Nu ska de stå där i en timme. 

Efter en timme. så tar du ut formen. Ja, nu om du gillar lite Sambal Olek, så har du förberett detta med två matskedar i en kopp med lite olja, kanske lite mer honung och en liten skvätt soya. Inte för mycket, då det lätt kan bli lite för salt.. Medans du har gjort denna lilla marinad, så har du nu höjt ugnsvärmen till 225 grader. Ös revbenen lite grann. Pensla nu på denna litet härligt pikanta marinad på revbensspjällen! Åh! Vad Gott!

In med formen i tio minuter. Nu kommer det att lukta fantastiskt hemtrevligt i ert kök. Ja, ta sedan ut de underbara goda revbensspjällen!  Glöm inte att stänga av ugnen, mina vänner!

Ja, sen om du vill ha klyftpotatis till eller bara en härlig sommarsallad, det är en smaksak. Men, jag brukar att föredra en tomatsallad till. Ja, då revbenen är feta i sig! Men, Jag vet att vissa älskar potatissallad till revbensspjällen. Ja, mina vänner. Det är en smaksak.

Ha nu en riktigt smaklig måltid. Bättre blir det inte, jag lovar. Ja, saftigare och godare revbensspjäll hittar du bara på lyxkrogarna! Smaklig måltid, mina älskade vänner. Puss och kram ifrån kock Nicke!


Nickes, sköna korvgryta!

Fácil de cocinar, pero celectialmente bueno para comer!

Hej! Alla ni matglada vänner runtom i Sverige. Kul att ni hade vägarna förbi mitt lilla lantkök. Vad ska vi då laga idag. Ja, jag liksom slänger ut frågan sådär lite på måfå, över Sveriges gröna skogar och glittrande sjöar.

"Du, ska laga pyttipanna!" Hör jag en kvinnlig röst ropa ifrån Hagfors. Nej, du min lille värmländske vän. Idag ska vi nämligen laga..Ja, just det! Helt rätt!

Nickes goa och mustiga korvgryta special!

"Men, oj vad spännande!" utropar ni alla därhemma och slår ihop händerna av förtjusning. Ja, visst är det så! En liten kulinarisk resa utöver det vanliga. En gastronomisk utflykt i vardagstristessen.

Ja, vad behöver ni, då? 

2 paket Bacon. 6 st Kryddstarka korvar. Typ Kabanoss och Chorizo. Två stora gula lökar. Två stora morötter. Ett halvt blomkålshuvud. 1 Broccoli. Fyra stycken Vitlöksklyftor. Två burkar med skalade tomater. Sex potatisar. 3 dl Mustigt Rödvin. !  1/4 vitkålshuvud. Olivolja. 5 dl vatten. Två köttbuljongtärningar. 2 matskedar Sambal Olek. Soya. 1 dl Grädde. 1 dl crème fraiche. Två matskedar socker. 2 msk tomatpuré. Lite örtkrydda.

Ja, ni hör ju! Detta är ju rena rama vitamininjektionen. 

Jo, ta nu fram en stor järngryta. Häll i lite olivolja. 

Ta, nu två paket med bacon och skär dom i en cm stora bitar. Lägg de sedan i grytan. Nu ska du ta fram tre kabanoss korvar och tre chorizo korvar. Till vardags så brukar jag att köpa Scans kryddstarka korvar. Jättefina! Annars om man har en fin saluhall och en lokal slaktare i närheten, så är ju detta självklart att föredra!

Skiva sedan korvarna på din eleganta skärbräda av skånsk ek! ..."Men Niclas vi har bara en vanlig skärbräda ifrån Ikea. Får vi inte vara med, då?" 

"Jo, det är klart att ni får, mina sköna kompisar. Till mina recept är alla välkomna. Ja, förutom, då! Elaka och giriga människor. Ni får laga någonting annat, någon annanstans."

Men, nu ska vi se...Jo, sätt plattan på medelvärme och fräs upp baconet lite lagom lätt. Lägg sedan ner de kryddstarka korvarna och fräs de med två grovhackade lökar tills de blir gyllenbruna. Pressa i fyra vitlöksklyftor och rör om så att det inte bränner fast. Ringla i lite mer olivolja.

Ja, det allra godaste är ju om du kan få tag på riktigt fina välsmakande solmogna tomater. Då ska du ha sex stycken som du finhackar.

Annars, så tar du nu och öppnar burkarna med tomater och häller ner i en skål. Ja, för att ta bort eventuella skalrester och även de gröna små kvistarna i ändarna på tomaterna. Häll sedan ned dom i grytan med vatten, vin och tomatpurén.

Carmen. Ett nytt spännande och lite kryddigt rödvin från Chile. Endast 79 kronor.

Höj eventuellt värmen lite så att grytan börjar att sjuda. Nu ska då skivade morötter, små buketter av blomkål och Broccoli läggas ned i korvgrytan. Lägg även i vitkålen som du har delat i lite större bitar. Var inte orolig om bitarna blir lite stora, för de faller ändå isär sedan när grytan kokar. Rör om med en träslev. 

Lägg sedan i rätt så stora bitar med potatis. Jag brukar att dela en potatis i sex delar. Smula nu ned de två buljongtärningarna och häll i grädde och crème fraiche. Smaka av! Häll i sockret som är en jättefin smakförstärkare. Häll i lite soya. var nu försiktig med soyan då du redan har i både salt bacon och salta buljongtärningar i grytan. Ta fram pepparkvarnen och vrid några varv. Smaka av igen. Men, jag brukar att kunna hälla i en bra skvätt med soya, då det är mycket vätska förövrigt i korvgrytan. Rör om igen. Det ska inte stormkoka utan bara sjuda när du nu lägger på ett lock. 

Rör om då och då. Vill du ha lite mer sting i grytan, så lägg i en matsked med Sambal Olek till. Himla gott! Smaka av igen och lägg på locket. Låt nu sjuda till alla rotfrukter är lite lagom al dente! Ja, alltså lite tuggmotstånd när du smakar på en potatisbit. Men, använd annars den traditionella potatisstickan. Det fungerar utmärkt. Men koka nu inte sönder grytan! En femton minuter tycker jag brukar bli rätt så lagom när jag väl har lagt på locket. Men prova er fram. Olika spisar kan förstås ha olika värme på plattor och i ugnar. Ta av grytan ifrån plattan och stäng av spisen. Garnera med lite persilja. Ställ sedan fram grytan på ett underlägg mitt på bordet. Lite färskt lantbröd till är nästan ett måste.Tänd några ljus och stäng av mobiltelefonerna. Kanske lite skön Frank Sinatra i bakgrunden, vad vet jag!

Häll sedan upp ett glas gott rödvin till dig och din älskade och ha en riktigt underbar kväll!  Smaklig måltid!


Nu ska vi laga Citronkyckling!

Du Behöver 1 kg frysta kycklingbröst filéer. Ja färska är ännu bättre, men då talar vi ett helt annat pris.

 En knippe färsk timjan. En burk svarta urkärnade kalamata oliver

Gröna stora oliver. tio vitlöksklyftor, 10 gula smålökar, en stor gul paprika, vitt torrt vin.

Brochet Facile. Det här vinet är himla gott! Dyrt, men gott! Om ni inte vill dricka vitt vin till, utan bara ha det i grytan, så duger en billig Maipo!

Ta nu fram en stor gryta. Gärna en lergryta om ni har. Häll lite olivolja i botten. Ställ åt sidan. 

Sätt på ugnen på 225 grader. Nu ska kycklingen skäras i lagom stora bitar. Ja, som säkert de flesta redan vet så är det nu jätteviktigt med hygienen, när vi nu hanterar färsk kyckling. Skärbräda, knivar och händer ska tvättas gärna två gånger efter beredningen av kycklingen. 

Skala löken och halvera den. Skölj av citronerna( 2 st ) och skiva dom i rätt så tjocka skivor. 

Skala vitlöksklyftorna. Kärna ur paprikan och skiva den.

Salta och peppra kycklingen. Nu ska kycklingbitar varvas med citron, paprika, vitlök, lök, gröna och svarta oliver. 2 lagerblad. Häll på 1 dl vatten, 3 dl torrt vitt vin. Ringla över ungefär 3-4 matskedar olivolja. Sedan klipper du över den färska timjanen. 

Sätt sedan in grytan i 225 graders ugnsvärme i 35-40 minuter.

Vilken fest! Smaklig Måltid!

Buon Pomeriggio!

Okej! Gott folk! Jag höll precis på att dammsuga. Gick och nynnade på lite olika låtar. Och bara sådär så kom jag in på lite italienska toner. Det kändes plötsligt som jag gick och dammsög i Palermo på Sicilien. Vad blir det då, frågar jag er runtom i Sverige. " Åh! Niclas vad gott! "Hör jag er alla ropa i kör. " Du ska göra pizzasallad! " 

Ja, där satt ni tummen på spiken! Barnsligt enkelt att göra och himmelskt gott att äta, med en bit lantbröd till med lite olivolja på. 

Niclas lilla pizzasallads skola!

Ett vitkåshuvud. Dela det i två delar och börja att finstrimla kålen med en osthyvel. Lägg sedan all strimlad kål i en kastrull och koka bara upp vattnet snabbt och häll sedan över allt i ett durkslag. Ju färskare kål du har desto mjukare är den ju, så då räcker det att bara hälla sjudande vatten över. Varför gör vi då detta. Jo, vi vill ha kålen lika mjuk och fin som nere på den lokala pizzerian. Låt sedan kålen svalna i en bunke på balkongbordet. Ja, då slipper du vänta i en evighet på att den ska bli kall. Ja, ni är ju smarta människor, så håll lite koll på kålen nu, så att den inte fryser till is utanför, För då är det kört! Då blir den förstörd. Är du osäker, så låt den bara svalna inne i köket, så blir det kanonbra!

Sedan finstrimlar du en stor röd paprika och lägger i samma bunke när kålen väl har svalnat. Nu ska du ha peppar, salt och vanlig matolja på, eller rapsolja. En olivolja tycker jag blir för skarp i smaken i salladen. Jag gillar mycket salt och mycket peppar, men det här får man prova sig fram efter eget tycke och smak. 

Sedan ska vi ha vitvinsvinäger. Ja, ni får prova er fram även här, men jag gillar mycket vinäger och olja, så att salladen blir såsig och fin. Två till tre teskedar socker för att förhöja smaken ytterligare. Vissa gillar även att ha i lite Oregano.  

Men vill du gå efter ett strikt dressing recept så använd det här:

3dl olja

10msk vitvinsvinäger

0.5dl vatten

2msk strösocker

2msk Oregano

4tsk salt

2 krydmått peppar

Men som sagt, jag gillar som den sanna italienare jag är att improvisera. Blanda ihop alla ingredienser i en stor bunke, gärna med tättslutande lock. Ställ nu in i kylen i två dagar. Glöm inte att röra om då och då!

Herregud! Vad Gott! 

Pasto gustoso, miei cari amici!

 GREKISKT LANTBRÖD!

I går kväll så såg jag att jag inte hade något frukostbröd kvar till idag. Inte i brödkorgen eller i frysen. Men, mina kära kompisar. Jag hade mjöl och ett paket jäst i kylen. Jag slog ihop händerna och sa till mig själv. Okej, Niclas ta på dig bagaremössan så knådar vi ihop en deg till två härliga grekiska lantbröd. 

Ta, mig tusan tänker ni därhemma. Ska Niclas baka eget bröd! Det går väl inte? Jo, visst går det! Men, hur gör man då? Är det inte svårt? Kan man inte göra fel i jäsningen, så att hela ugnen tar eld!?

Nej, det är faktiskt både roligt och enkelt att baka. Och sedan är det godare än köpebrödet i affären och bra mycket billigare. Snälla Niclas! Visa oss hur man går till väga? ropar ni alla i kör. Tja! Varför inte. Det kan jag väl göra!

Niclas lilla brödbakar skola!

Ta fram en liten kastrull och värm 4 dl vatten. Det ska bara bli fingervarmt. Ta bort kastrullen ifrån plattan.

Ta nu fram en stor bunke och smula ner ett jästpaket däri. Rör ihop jäst och vatten. Tillsätt sedan två teskedar salt, 1 dl god olivolja, 1 dl naturell yoghurt (3%), 1 msk honung och rör om. Sedan mina vänner, så tar ni fram dl måttet och lägger i nästan 13 dl mjöl. Låt inget distrahera dig nu, för det är lätt att räkna fel. Och sedan är det bara att börja att knåda

Men, Niclas frågar ni? Kan vi inte använda oss av våran fina nya bakmaskin som vi fick i julklapp? Jo, visst kan ni det era latmaskar. Det går alldeles utmärkt. Men personligen, så föredrar jag att knåda för hand. Det blir en helt annan närkontakt med degen. Man knådar liksom in en del av sin själ i degen genom fingrarna. 

Om ni använder maskin räcker det med sex minuter. Men knådar ni för hand, som en riktig Grekisk bagare ifrån Aten, Ja, då får ni knåda intensivt i tio minuter. Man slipper också att gå på gym när man knådar för hand. Forma sedan degen lite fint i bunken och lägg på en kökshandduk. 

Nu ska degen jäsa i lugn och ro i 40 minuter. Under tiden så tar ni fram er stora och fina skärbräda. Ni mjölar in den lite grann. När degen är färdigjäst i bunken, så välter ni försiktigt ut den på bakbordet  Skärbrädan. ( Jag måste bara skjuta i mellan. Är det första gången ni bakar bröd, så kommer ni att häpna över hur stor och fin degen plötsligt har blivit när den har jäst! )

Ta nu en vass kniv och dela degen på mitten. Forma lite försiktigt degen till två ovala bröd. Ta kniven och gör tre diagonala snitt ovanpå varje bröd.

Nu tar ni fram en plåt och lägger på ett bakpapper. Flytta försiktigt över de två bröden till plåten och låt jäsa i 30 minuter på diskbänken utan bakduk. 

Samtidigt sätter ni på ugnen på 250 grader. När degen väl är färdigjäst, så tar ni fram grytvanten så att ni inte bränner er. De kommer att behövas lite senare. Häll nu upp 1 dl vatten i ett mått. 

Öppna ugnsluckan och släng in vattnet på botten av ugnen. Sätt nu fort in plåten på det nedersta gallret och stäng luckan. Nu får ni passa tiden noga. I tio minuter så ska bröden gräddas på 250 grader innan ni sänker värmen till 200 grader. Nu ska bröden gräddas i ytterligare 20-25 minuter. Tänk på att värmen kan variera mellan olika ugnar.


Ta på er grytvanten eller ta grytlapparna och ta försiktigt ut den varma plåten. Ställ den på spisplattorna. Stäng av ugnen. Skjut nu över de två jättefina, gyllenbruna och väldoftande bröden till ett grillgaller. Låt svalna på diskbänken utan bakduk 

Grattis, du har precis bakat Grekiskt lantbröd! En stor applåd till dig. Nu har du så mycket bröd att du med fördel kan frysa in. Jättegott att tina till varje frukost, antingen snabbt i ugnen eller i mikron.

Vad kostar då detta kalaset! Två stora grekiska lantbröd på ett kilo kostar 6 kronor styck??? Billigt, eller vaddå! Motsvarande bröd i affären går på runt 35-40 kronor styck!